SEC začal vyšetrovať okolnosti straty banky JPMorgan

12.05.2012 Celý región

New York 12. mája (TASR) - Americké regulačné úrady začali vyšetrovať okolnosti straty, ktorú utrpela popredná americká investičná banka JPMorgan Chase. Tento ústav totiž prišiel v priebehu šiestich týždňov minimálne o 2 miliardy USD (1,54 miliardy eur). Na príčine bola zlá stratégia riadenia finančných rizík.

Podľa zdrojov, ktoré nechceli byť menované, vládny výbor pre reguláciu predaja cenných papierov (Securities and Exchange Commission, SEC) už začal predbežné vyšetrovanie obchodných praktík banky.

JPMorgan sa tiež stala terčom ostrej kritiky. Podobné praktiky stáli totiž pred 3 rokmi pri zrode globálnej finančnej krízy, ktorá prerástla do hospodárskej krízy.

Dôvodom straty JPMorgan bola zle zvolená zabezpečovacia stratégia, ktorá mala chrániť jej investície.

Podľa niektorých kritikov je strata JPMorgan dôkazom, že veľké finančné ústavy stále nechápu, akú hrozbu spôsobujú ich špekulatívne investície. Zlé správy z americkej banky už zasiahli aj globálne trhy, ktoré zaznamenali pokles hodnoty akcií nielen JPMorgan, ale aj ďalších veľkých bánk.

Agentúry Fitch a Standard & Poor's už banke zhoršili výhľad jej elitného ratingu A+ zo stabilného na negatívny, čo znamená, že jej môžu v budúcnosti zhoršiť aj samotnú ratingovú známku.

Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

(1 EUR = 1,2944 USD)
 

Vyberte región